
سوءهاضمه نگارشی | یک اختلال در فرایند نگارش
تا به حال شده احساس کنید چیزی سر دلتان مانده؟ منظورم از بقایای غذای خورده شده است. یا اینکه احساس کنید چیزی ته حلقتان گیر کرده؟ یا کمی احساس ترش کردن بکنید؟
این یک تصویر ساده از سوءهاضمه است. در این حالت معدهتان به دلیل درست غذا نخوردن، زیادی غذا خوردن، بد غذا خوردن یا خوردن غذاهای ناسالم نمیتواند درست و بهینه عمل کند و هضم غذاهای خورده شده با مشکل مواجه میشود.
هفته پیش در اولین جلسه کارگاه درست نویسی با اصطلاح اشتهای قلم آشنا شدم. مدرس دوره، خانم سالاری، از ما پرسیدند که اشتهای قلمتان چگونه است؟ چه وضع و احوالی دارد؟ اگر نوشتن برایمان عذاب الیم نبود و با دیدن کاغذ و قلم آب از لب و لوچه نویسنده درونمان راه میافتاد یعنی اشتها و اوضاع قلممان خوب است.
بعد از اینکه قلمم را کمی بالا و پایین کردم و مطمئن شدم که اشتهای قلمم در وضعیت خوبی است، ذهنم درگیر این موضوع شد که چه میشود که قلممان از اشتها میافتد؟ چه میشود که اشتهای قلمیمان کور میشود؟ در همان حال که این موضوع گوشۀ ذهنم برای خودش چرخ میخورد به سوءهاضمه نگارشی رسیدم.
موضوع از این قرار است که هر ورودی یک خروجی دارد و اگر ورودی مشکلی داشته باشد، خروجی دستگاه هم دچار مشکل میشود و از آنجایی که اصلیترین سوخت ما برای نوشتن خواندن کتاب است، اگر این ورودی گیر و گرفتی داشته باشد نویسنده درونمان دچار سوءهاضمه نگارشی میشود.
و اما علائم این اختلال عبارتند از: داشتن میل به نوشتن ولی نرفتن دست و دل به نوشتن، عاجز ماندن از تکمیل موضوع، بیحوصلگی، ناتوانی از نوشتن با وجود ایدههای فراوان و از این دست علائم.
البته موضوع فقط محدود به کتاب نمیشود، فیلم و موسیقی و آدمها هم تأثیر دارند. اما در این نوشته موضوع مدنظر من بحث کتابخوانی است. اگر شما هم احساس میکنید دچار سوءهاضمه نگارشی هستید یا گاهی دچار رودلهای مزمن نگارشی میشوید خوب است به دنبال جواب سؤالهای زیر باشید:
آخرین کتابی که خواندید چه بود؟
آیا کتابهای سبد مطالعاتی شما در راستای نیازها و اهداف شما هستند؟
آیا سرعت و میزان مطالعه شما زیاد است؟ گاهی مشکل اصلی این است که ما با رفتن به جلد یک کتابخوار مانع نشست کردن مطالب در ذهنمان میشویم. خوب است بعد از مطالعه کمی زمان به هضم مطالب ورودی بدهید و چه بهتر که یک خروجی هم داشته باشید.
آیا مطالبی که مطالعه میکنید محتوا و فرم سالمی دارند؟ درست مثل غذاهای ناسالم فوری و یا تنقلاتِ ناسالمِ خوشمزه و یا حتی غذاهای مسموم تاریخ مصرف گذشته، بعضی کتابها هم چندان برای روحمان سالم نیستند یا اینکه نثرشان به درد الگو برداری نمیخورد و اگر در خوردن این دست کتابها زیاده روی کنیم دچار سوءهاضمه میشویم.
پیشنهاد شما برای جلوگیری یا درمان سوءهاضمه نگارشی چیست؟
خیلی خوب نوشتی زهرا جان. آفرین. لذت بردم از اینکه موضوع اشتهای نگارشی را بسط و گسترش دادی و این موضوع را تحت عنوان سوء هاضمهٔ نگارشی نوشتی.
بدون شک «خواندن» آن هم خواندن «کتابهای خوب» و نثر نغز و فصیح از واجباتِ سلامتِ دستگاه گوارش قلم و نگارش است.
قلمت همواره نویسا ✍️
ممنون از شما که با این کارگاه شوق و اشتهای من رو برای نوشتن دوچندان کردید:)
مثل همیشه عالی و پر از نکات نغز نوشته بودی و خبر از ذهن خلاق و پویای شما در نگارش میده ..موفقیت و ترقی در چند قدمی شماست دوست عزیز 👍👍
ممنون از توجه و لطف شما.
[…] پیش از سوءهاضمۀ نگارشی نوشته بودم و خود در این ایام گرفتار یک سوءهاضمۀ نسبتاً […]