راهی برای بهتر آموختن

مهم‌ترین درسی که از وبلاگ نویسی آموختم این بود که بهترین شیوه برای یادگیری، آموزش دادن است. وقتی حرف آموزش دادن زده می‌شود خیال می‌کنیم که قرار است برویم سر کلاس درس و یا کار عجیبی کنیم و آموخته‌هایمان هیچ کافی نیست. شاید هم با خودت بگویی که وقتی هنوز چیزی نیاموخته‌ام چگونه آموزشش بدهم؟

زمانی که طفلی بیش نبودم مادرم در زمینۀ صنایع دستی کلاس‌های آموزشی برگزار می‌کرد. گلسازی، خمیرسازی، کار با کریستال و از این دست چیزها. به گفتۀ خودش گاهی با کار جدیدی مواجه می‌شد و برای همان شاگرد می‌گرفت و با پول کلاس‌ها وسیله را مهیا می‌کرد و هم می‌آموخت و هم آموزش می‌داد. یکی از خاله‌هایم سال‌ها پیش مدرس آشپزی و شیرینی پزی بود. او هم می‌گوید که گاهی شیرینی یا غذایی را آموزش می‌داد که تازه آن‌جا خودش برای اولین بار درست می‌کرده!

وقتی که همگام با آنچه می‌آموزی آموزش می‌دهی هم آموخته‌هایت بهتر تثبیت می‌شوند و هم اینکه نکات مبهم بهتر رفع می‌شوند و تازه می‌توانی کار را از جنبه‌های مختلف بررسی کنی. نمی‌گویم که هیچی نیاموخته بلند شو برو دنبال شاگرد، همانجا که هستی بنشین. آیا درحال آموختن فنی، مهارتی، دانشی، چیزی هستی؟ هر درسی که یاد می‌گیری را چیزکی درباه‌اش بنویس. یا درموردش یک ویدیو یا پادکست ضبط کن. حتی اگر رسانۀ شخصی نداری، آن را برای دوروبری‌هایت نقل کن و شرح بده. نگران این نباش که کارت را می‌دزدند یا برخلاف تو که هزینه کرده‌ای از لحاظ مالی و زمانی سود می‌برند. آنچه آموخته‌ای، آنچه دریافت کرده‌ای، آنچه  دستگیرت شده و حتی آنچه به واسطۀ آن درس به ذهنت خطور کرده همه را درهم بیامیز و منتقلش کن و در مقابل از دیگران درخواست کن تا نظراتشان را بگویند. از پیشنهادها استقبال کن، حتی اگر نفی هم شدی عیبی ندارد. فقط دلیل طلب کن. «چرا درست نیست؟». اجازه بده تا از دیدگاه و پنجرۀ دیگران هم سرکی به موضوع بکشی.

آموزش دادن احساس تعهد ایجاد می‌کند. برای اینکه بتوانی بیشتر و بهتر کار را پیش ببری خودت را ملزم می‌دانی به بیشتر آموختن و بیشتر فکر کردن و بیشتر نوشتن و این ذهنت را بالغ‌تر و آگاه‌تر و شفاف‌تر می‌کند.

اشتباه کردن یا شکست خوردن طبیعی است. بگذار شکست‌ها برایت درس بشوند. شکست هم بخشی از مسیر آموختن است و یاد می‌گیری که بهتر نقل کنی، بهتر بیان کنی، بهتر بیاموزی و بهتر فکر کنی. شکست خودش یک پنجرۀ جدید باز می‌کند تا بتوانیم از منظره‌ای تازه به ماجرا نگاه کنیم.

پس اگر درحال آموختن هستی، یا قصد آموختن داری، همین حالا دست به کار شو و برای بهتر آموختن آموزش به دیگران را در برنامه‌ات بگنجان.

5 نظرات در مورد “راهی برای بهتر آموختن

    • نویسنده گراواتار (gravatar)

      واقعا نکته مهم و تاثیرگذاریه. از این جهت که فکر میکنم به گونه‌ای درجا زدم و حرکتی ندارم مشغول به این شدم که یه طرح بریزم برای لایو اینستاگرامی تا شاید با این یاد دادن و به اشتراک گذاری اطلاعات نتیجۀ بهتری حاصل بشه.
      امیدوارم که بتونم برگزارشون کنم و راه به جایی ببره این کار. چون فکر میکنم ارتبطش به گونه‌ای زنده‌تره و شاید بیشتر تلاش کنم.

    • نویسنده گراواتار (gravatar)

      باز هم هوم، موافقم 🙂

    • نویسنده گراواتار (gravatar)

      واقعا بهترین مطلب شما همین است
      انگار از زبان من دارید صحبت میکنید و هر چی توی ذهن من بود رو گفتید
      یادم میان توی دوره کارشناسی، شب امتحان چند تا کاغذ به دیوار میچسبوندم و سعی میکردم اون مطلب دقیقا مثل معلم ها تدریس کنم
      اینطوری در ذهن من ثبت میشد و هرگز از یادم نمی رفت
      همچنین برای دیگران ، وقتی یک نفر بهم پیام میداد این سوال چطوری حل میشه ، اول جواب رو بزرگ رو یه کاغذ مینوشتم و عکسش رو میفرستادم بعد براش ویس میفرستم و اون سوال رو توضیح میدادم؛
      یادمه یکی از دوستان در طول ترم هیچی نخونده بود و شب امتحان برای من 10.. 20 تا سوال فرستاد ، منم تا 12 شب براش توضیح دادم فرداش با یه نمره معقول قبول شد
      وقتی بی ادعا به یک نفر آموزش میدی حس محشری داره، انگار خودت از همهمه استاد ها بالاتر میبینی
      آموزش باعث میشه که خودت رو کامل تر کنی
      یه مطلب توی وب من هست با عنوان ” آموزش دانلود کلاس مجازی ” که تا امروز 5 6 بار آپدیت شده ، چون خیلی روش کار میکنم تا روش بهتر و ساده تری رو پیدا کنم و اون رو آموزش بدم
      اتفاقا همین امروز یک روش جدید یاد گرفتم که قراره دوباره آپدیتش کنم
      بعضی ها فکر میکنند اگر چیزی به دیگران یاد بدهی او از تو جلو تر می افتد
      یا حتما باید یک پولی چیزی ازش بگیری
      در حالی که با آموزش به دیگران ، خودت بیشتر یاد میگیری و کامل تر میشوی!
      چون من این حس رو دارم تا خودم یه چیزی به طور قطعی یاد نگیرم نمیتونم به دیگران یادش بدم پس میرن خودم رو کامل میکنم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *